21 August 2017


Inscris la ambele probe? La ce trebuie sa fii atent (Emilian, biciclistul.ro)

Autor: Emilian Nedelcu

Peste 50 de concurenti s-au inscris la ambele probe ale competitiei Maratonul Olteniei. Ei se vor intrece in prima zi pe traseul de mountain bike cross-country, fie pe traseul de 33 km, fie pe cel de 51 km, iar a doua zi, cu febra musculara sau nu, vor alerga in proba de trail running, pe distanta de semimaraton, sau la crosul de 10,5 km.
 

E usor sa participi la ambele probe? Categoric nu, nici macar pentru cei bine pregatiti!

 
Ambele probe, MTB sau alergare, au in comun o buna parte a traseului, iar cuvantul cheie este “urcarea”.
 
Pentru biciclisti: abordeaza urcarile cu precautie, pastreaza-ti suflul si rezervele de energie. Daca simti ca impingi prea greu in pedale, foloseste foaia mica si un pinion cat mai mare, astfel incat sa-ti pastrezi un ritm cardiac cat mai jos si sa inaintezi fara sa simti ca a venit sfarsitul lumii.
 
Pentru alergatori: este important sa abordezi urcarile cu pasi cat mai marunti. Chiar daca nu mai poti alerga, fa pasi mici, pastreaza un ritm constant, conserva-ti energia pentru coborare, unde vei avea nevoie de cat mai multa forta.
 
Pentru biciclisti: dupa km 10 urmeaza o coborare de aproximativ 5 km. Aici e momentul sa tragi cat poti de tare, nu te lasa pe o ureche, mai ales daca nu esti un catarator bun. De la km 15 pana la km 20 iarasi vei avea de urcat, aproximativ 400 de metri, iar pe urma, pana pe la km 38 vei avea un traseu cu suisuri si coborasuri. Ultima parte a traseului va fi coborare, prilej pentru a-ti imbunatati pozitia in clasament.
 
Pentru alergatori: vei avea nevoie de aderenta maxima, mai ales pe coborari. Este foarte important sa te incalti cu pantofi de alergare offroad, care sa aiba crampoane. Nu neglija acest aspect, incaltarile au o contributie imensa daca iti doresti o cursa cat mai rapida.
 
Pentru biciclisti: atentie la cazaturi! Vor fi unele zone cu bolovani si grohotis. Acolo nu prea ai aderenta si poti sa cazi foarte usor. Foloseste mai mult frana de spate, daca nu vrei sa te dai peste cap. Chiar la Maratonul Olteniei am vazut cum un concurent a cazut pe o coborare abrupta pentru ca a apasat brusc frana fata. 
 
Pentru biciclisti si alergatori: urcarile si caldura vor fi dusmanii tai in aceasta cursa, atat la MTB, cat si la alergare. Nu uita sa te hidratezi. Ia doua bidoane cu tine pe bicicleta, unul cu bautura izotonica, altul cu apa. La alergare nu ti-ar strica sa pornesti in cursa cu o sticla de 500 ml. Vei transpira mult in prima parte a traseului, care va fi urcare. 
 
Pe mine ma ia valul de multe ori, sunt concentrat la cursa si uit sa beau. Nu e bine. Cand te apuca senzatia de sete e cam tarziu, trebuie sa bei la intervale regulate, o data la 15-20 de minute, poate chiar mai des daca e foarte cald sau ai depus efort intens din cauza urcarilor. Daca nu tii cont de asta, cand ti-e lumea mai draga te trezesti cu crampe extrem de dureroase.
 
Pentru biciclisti: ia inainte de cursa magneziu. Eu am tot folosit cu succes Anticarcel. Se gaseste in orice farmacie, se dizolva in apa si te va tine departe de durerile musculare. La Maratonul Olteniei vei consuma multa energie, poti sa iei linistit o doza dubla.
 
Pentru biciclisti si alergatori: nu uita de gelurile energizante. Recomandarea este sa iei unul la fiecare 30 de minute de cursa. Nu neglija acest aspect, chiar daca la inceputul cursei vei avea senzatia ca esti un zmeu plin de energie, vei ajunge fara doar si poate in punctul in care sacul se va fi golit, iar atunci va fi prea tarziu sa mai iei ceva. Bea apa constant, nu doar cand simti o senzatie de sete, care oricum este un simptom ca esti deshidratat.


Parteneri 2018

Platinum |
Gold |

Silver |

Parteneri Media |                 

Parteneri Locali |