NIBACO( partener #MO2021): bucurati-vă de experiența inedită pe care o oferă an de an Maratonul Olteniei!

Nutriția este unul dintre cei mai importanți factori care influențează performanța sportivilor. Cu o nutriție echilibrată și antrenamente susținute, reușita unei competiții este aproape garantată. De altfel, alimentația corespunzătoare poate aduce foarte multe beneficii precum: creșterea rezistenței organismului la efort, refacerea rapidă a organismului între antrenamente, scăderea riscului de accidentare sau îmbolnăvire, menținerea greutății corporale corespunzătoare, creșterea încrederii în propriile forțe și atingerea performanței dorite.

Ce să mănânci când faci sport

Consumul de carbohidrați este foarte important, deoarece oferă organismului energie. Corpul are capacitatea de a stoca carbohidrații în mușchi sau în ficat, urmând să folosească aceste rezerve în timpul antrenamentelor fizice, fiind o sursă de alimentare pentru mușchi și creier.

Un efect al lipsei carbohidraților din dietă poate duce la oboseală și lipsa energiei, astfel că poate îngreuna efectuarea unui antrenament la capacitate maximă.


Consum optim de proteine

Un alt rol foarte important în nutriție îl au proteinele, care contribuie la creșterea, menținerea și repararea celulelor și a țesuturilor corpului. O greșeală frecvent întâlnită în rândul alimentației unui sportiv este consumul în exces de proteine și neglijarea consumului de carbohidrați. Este recomandat să existe un echilibru între consumul acestora, astfel încât să poată ajuta la creșterea performanțelor sportive.

 
Eliminarea alimentelor care conțin multe grăsimi

Grăsimile reprezintă nutrienți esențiali pentru organism și o adevărată sursă de energie. Cu toate acestea, ca sportiv trebuie să fii foarte atent la cantitatea de grăsimi pe care o consumi, deoarece excesul poate duce la creșterea greutății corporale și chiar la apariția anumitor probleme de sănătate.

 

Consumul de lichide

Hidratarea reprezintă un factor cheie în performanța unui sportiv, pentru că apă hrănește și ajută la regenerarea celulelor organismului, oferind minții o putere mult mai mare de concentrare. Lipsa hidratării duce la apatie și oboseală, riscând astfel să apară accidentele musculare, scăderea perfomanțelor sportive sau tulburările digestive.