Masuri COVID-19

Descarcă aplicația

Maratonul Olteniei 2021 – Măsuri de siguranță specifice în contextul COVID-19

La această ediție, mai mult ca oricând trebuie să avem grijă unii de alții și împreună să respectăm regulile de siguranță. Te rugăm să parcurgi măsurile speciale specifice în contextul COVID-19, implementate la Maratonul Olteniei 2021.

Toți participanții la evenimentul fizic vor trebui să respecte măsurile detaliate pentru siguranță sanitară.

Măsuri suplimentare vor putea fi implementate și comunicate de către organizatori în funcție de indicațiile autorităților competente și de evoluția normelor incidente, pe pagina de Facebook și pe pagina www.maratonulolteniei.ro; prin participare, concurenții acceptă și își asumă respectarea acestor măsuri.

Nerespectarea măsurilor poate atrage anularea înscrierii sau descalificarea concurentului.

MĂSURI ÎNAINTE DE EVENIMENT

Le recomandăm participanților să se antreneze înaintea competiției pentru acomodarea lor la regimul de efort şi pentru prevenirea potențialelor accidente grave în timpul competiției.

AUTOEVALUARE potențiale SIMPTOME COVID-19:

Participanții la eveniment, personalul evenimentului și orice altă persoană implicată în eveniment trebuie să-și efectueze propria autoevaluare înainte de a ajunge la locul evenimentului pentru următoarele semne, noi sau agravante, simptome ale unei posibile infecții cu noul Coronavirus:

 • cele mai comune simptome: febră, dificultate în respirație (creşterea frecvenței respiratorii), tuse, durere în gât, stare de oboseală, dureri musculare etc.;
 • simptome rare: dureri de cap, greață, diaree.

Dacă o persoană prezintă unul sau mai multe dintre simptomele caracteristice COVID-19 sau  le-a prezentat în ultimele două săptămâni, înaintea evenimentului, trebuie să urmeze procedurile descrise de autorităţile sanitare şi să nu părăsească locuinţa pentru a veni la eveniment. Participarea la eveniment în acest caz este interzisă.

MĂSURI CU CARACTER GENERAL

Pe tot timpul desfășurării evenimentului toate persoanele trebuie să îşi monitorizeze permanent starea de sănătate şi să respecte cu stricteţe măsurile de bază detaliate la capitolul Măsuri de Igienă.

Purtarea măștii de protecție va fi obligatorie în următoarele situații:

 • În toate zonele aflate la interior
 • În zona de triaj/testare, în cazul prezentării unor simptome specifice COVID-19

Participanții trebuie să păstreze distanța socială de minimum 2 m între persoane, precum și distanța marcată în zonele de triaj/ testare sau în zonele de ridicare kituri concurs.

Se vor evita contactul fizic cu ceilalți participanți, strângerile de mână, îmbrățișările la începutul /pe durata sau la sfârșitul evenimentului (inclusiv pe traseu).

Organizatorii evenimentului au limitat numărul de participanți la curse pentru a reduce numărul persoanelor expuse unui potențial risc. În plus, participanții vor finaliza fluxul de triaj/ testare COVID-19 înainte de ridicarea kit-urilor de participare și a numerelor de concurs. La finalizarea fluxului de triaj/ testare COVID – 19, participanții vor primi brățări de atestare că au finalizat unul din cele 2 fluxuri (triaj și verificare cod QR sau testare rapidă). În zona de ridicare kit-uri/ start curse nu vor avea acces decât participanții care prezintă brățările COVID-19.

În cazul în care un participant observă la el sau la un alt participat simptome specifice COVID-19, el trebuie să se adreseze imediat personalului medical prezent la eveniment.

În acest sens, participanții sunt rugați insistent să nu aducă susținători la locul evenimentului, prezența acestora fiind limitată.

MĂSURI DE IGIENĂ ÎMPOTRIVA RĂSPÂNDIRII COVID-19

În cadrul evenimentului, vor exista dispensere cu dezinfectant pentru igienizarea mâinilor.

Le recomandăm participanților și voluntarilor să le folosească cu încredere și să aibă în vedere igienizarea mâinilor cât mai frecvent.

Toți participanții la eveniment trebui să respecte următoarele măsuri de igienă și prevenție:

 • spălarea frecventă a mâinilor cu apă şi săpun, timp de 20 de secunde, sau folosirea unui dezinfectant pentru mâini avizat/autorizat;
 • acoperirea gurii şi nasului în caz de tuse sau strănut, cu plica cotului sau cu o batistă de hârtie şi aruncarea imediată a batistei, în coșurile de gunoi, urmată de igienizarea mâinilor;
 • evitarea atingerii feței, ochilor, gurii, nasului, cu mâinile neigienizate;
 • folosirea exclusivă pentru dezinfecție a produselor biocide avizate/autorizate;
 • curățarea şi dezinfectarea riguroasă a tuturor materialelor şi echipamentelor sportive după fiecare utilizare.

DEPLASARE CĂTRE ȘI DINSPRE EVENIMENT

Deplasarea către şi de la locul de desfășurare a evenimentului trebuie să se facă respectând toate măsurile de protecție dispuse de autorități.

Participanții vor respecta cu strictețe programul comunicat de organizatori (este recomandat ca participanții să ajungă la locul de desfășurare a competiției la ora destinată), pentru a evita aglomerarea de persoane în anumite puncte.

În zonele în care există flux de intrare/ieșire, participanții vor respecta aceste indicații.

TRIAJ EPIDEMIOLOGIC

Pentru a putea participa la eveniment, toți participanții (concurenți, voluntari, staff) vor trece printr-un triaj epidemiologic.

Este interzis accesul persoanelor:

 • Care prezintă febră >38 grade C, tuse, cefalee, pierderea gustului/mirosului
 • Au avut un contact COVID-19 în ultimele 14 zile
 • Au călătorit într-o zonă roșie în ultimele 14 zile

Accesul este permis doar prin următoarele metode:

 1. Prezentarea unui Certificat digital european COVID-19
  Certificatul poate fi emis prin intermediul platformei oficiale certificat-covid.gov.ro pentru persoanele care:
  –  au fost vaccinate cu schemă completă
  – au trecut prin boală
  – au un test PCR negativ, nu mai vechi de 72 H

   

 2. Realizarea unui test rapid la fața locului
  Testul este oferit gratuit de către organizatori și este realizat de un operator avizat de Ministerul Sănătății, TUNIC BIOLAB SRL.

  Datele persoanelor cu rezultate pozitive vor fi comunicate către autoritățile competente în vederea aplicării măsurilor de protecție și combatere în vigoare.

  Toate rezultatele testelor vor fi raportate statistic către autoritățile competente în vederea aplicării măsurilor de protecție și combatere a bolilor transmisibile, în vigoare la momentul testării.

CALENDAR TESTARE

INTERVAL ORAR

PERSOANE TESTATE

VINERI

12:00 – 13:00

STAFF & Voluntari vineri

16:00 – 19:00

Participanți MTB

16:00 – 19:00

STAFF & Voluntari sâmbătă

SÂMBĂTĂ

06:00 – 07:00

Participanți MTB

16:00 – 18:00

Participanți Trail

16:00 – 18:00

STAFF & Voluntari duminică

DUMINICĂ

06:00 – 07:30

Participanți Trail

Brățări de acces (filtru epidemiologic)

După efectuarea triajului prin una din metodele de mai sus, participanții vor primi o brățară colorată care le va permite accesul în zonele de eveniment restricționate, după cum urmează:

 • brățară portocalie – valabilă pentru ziua de sâmbătă:
  Va fi primită de persoanele care efectuează testul rapid vineri sau sâmbătă dimineață.
 • brățară albastră – valabilă pentru zilele de sâmbătă și duminică:
  Va fi primită de cei care prezintă un certificat digital sau efectuează testul rapid sâmbătă după-amiază sau duminică dimineață.

PREDAREA KITURILOR

Pentru evitarea aglomerării la zonele de predare a kiturilor, activitatea de predare va fi organizată în zile diferite, pentru fiecare probă a evenimentului, conform programului afișat pe site-ul oficial.

Pentru intrarea în zona de predare kituri, concurenții vor trebui să treacă obligatoriu prin zona de triaj epidemiologic și să obțină brățară de acces.

Recomandăm astfel, ca toți concurenții să ridice kiturile cu o zi înainte de proba la care participă. Sesiunile de predare kituri din ziua cursei sunt pentru situații excepționale și având în vedere durata triajului nu putem garanta ridicarea kitului în timp util pentru start.

MĂSURI ÎN TIMPUL EVENIMENTULUI

În timpul curselor, toți concurenții vor încerca să păstreze distanța între ei.

STARTUL

Accesul în zona de start se va face doar pe baza numărului de concurs și a brățării de acces (care atestă parcurgerea triajului COVID-19) pentru ziua respectivă.

Zona de pre-start se va amenaja în blocstarturi de 30 de persoane pentru a oferi o suprafață suficient de mare pentru distanțarea între concurenți.

Purtarea măștii de protecție și dezinfectarea mâinilor sunt obligatorii în zona de start.

Concurenții se vor îndrepta spre zona de start urmând circuitul prestabilit de către organizatori.

PE TRASEU

Depășirea concurenților pe traseu se va realiza rapid și cu respectarea distanței maxime posibile; în toate celelalte situații, se va menține o distanța de minim 2 metri între participanți.

Este interzisă eliminarea secrețiilor faringiene și nazale în apropierea altui participant.

PUNCTELE DE ALIMENTARE

La punctele de alimentare se vor găsi substanțe dezinfectante, iar alergătorii vor putea folosi produsele de alimentare doar după dezinfectarea mâinilor cu substanță biocidă.

Pentru lichide va fi obligatoriu ca participanții să-și aducă propriul recipient, la punctele de suport/ alimentare fiind posibilă alimentarea cu lichide din bidoane mai mari, cu ajutorul voluntarilor.

MENȚIONĂM CĂ NU VOR EXISTA PAHARE DE UNICĂ FOLOSINȚĂ.

FINISH

Medaliile vor fi înmânate concurenților în mână de către voluntari pentru a păstra distanțarea socială.

Pentru evitarea aglomeratiei din punctul de alimentare de la finish, pachetul de revitalizare va fi oferit de într-un kit/sacoșă, spre exemplu: apă, un fruct etc., în funcție de produsele disponibile.

Este obligatorie părăsirea zonei de alimentare imediat după primirea pachetului de revitalizare.

FESTIVITATE DE PREMIERE

Festivitatea de premiere se va desfășura fizic doar dacă este permisă de reglementările în vigoare la data evenimentului și se poate desfășura în siguranță.

În cazul desfășurării festivității în format fizic, ea se va derula cu respectarea distanței recomandate între toți cei prezenți. Podiumul va fi organizat astfel încât distanța fizică să fie respectată și între ocupanții acestuia.

Purtarea măștii pe scenă va fi obligatorie, cu excepția a 30 de secunde pentru realizarea fotografiei de podium, dar respectându-se distanțarea socială pe această durată.

MĂSURI DUPĂ EVENIMENT

Participanții se obligă să dezinfecteze hainele (echipamentul purtat în cadrul evenimentului) de îndată ce ajung acasă. Se recomandă ca participanții să dețină un schimb de haine, astfel încât echipamentul purtat în cadrul evenimentului sportiv să fie înlocuit cât mai repede. Hainele purtate vor fi depozitate într-o punga închisă, iar după ce vor fi date jos recomandăm dezinfectarea mâinilor.

Toți participanții la eveniment, fie concurenți, organizatori, voluntari, sponsori sau parteneri, trebuie să urmeze o procedură de autoevaluare după eveniment. Persoanele care prezintă sau vor prezenta simptomatologie COVID-19, trebuie să anunțe autoritățile sanitare competente.

PROCEDURI ÎN EVENTUALITATEA DEPISTĂRII UNUI
CAZ SUSPECT DE COVID-19

Se va amenaja un spațiu de izolare pentru cel puțin o persoană suspectă de infectare cu COVID-19. Spațiul va fi bine ventilat, nu va comunica cu alte incinte sau spații definite; utilitatea fiind aceea de a izola de persoanele prezente la competiție de orice persoană care prezintă simptome COVID -19, până la un consult de specialitate/testare/ evacuare.

Vă rugăm să anunțați  imediat eventuale cazuri suspecte către personalul medical aflat la locul competiției. Organizatorii vor proceda la informarea obligatorie a Direcției de Sănătate Publică locală și a serviciului de urgențe 112. Spațiul de izolare va fi folosit doar în scopul descris mai sus, pe durata evenimentului.