Cauze sociale

Descarcă aplicația

Educație și Dezvoltare regională

Pierdem aproape un sfert din generație, în 8 ani de şcoală, în mediul rural. Analfabetismul școlar este în creștere la toate nivelurile de învățământ.
Educația din România era deja la risc, cu peste 1.2 milioane de elevi invăţând în şcoli cu infrastructură inadecvată. Cu instalarea pandemiei însă, viața școlară a resimțit si mai acut nevoia de schimbare, dar și de adaptare continuă a profesorilor, elevilor şi părinților. 

În contextul actual, organizaţia Narada consideră că momentul critic pentru a stopa evoluţia negativă este intervenţia urgentă în educaţie. Din 2017, misiunea sa este să dezvolte inițiative care să contribuie la scăderea ratei analfabetismului și să ofere educație de secol 21 pentru copiii din România. Astăzi, această misiune este realizată şi prin intermediul platformei HartaEdu.ro, lansată în toamna anului 2021, gândită ca un soi de plan B dedicat școlilor din comunitățile vulnerabile, mobilizând mediul de business local și național, astfel încât indiferent de urgența pe care o are o școală, fie ea de infrastructură, fie ea de tehnologie sau orice tip de echipament sau serviciu ar avea nevoie ca să creeze inovație pentru elevii săi, să o poată face, să devină autonomă, să nu aștepte ajutorul statului sau al autorităților locale.
Până în prezent au fost rezolvate, alături de comunitate, peste 150 de alerte ce au impactat peste 15.000 de elevi. 
Suma ce va fi strânsă în urma Maratonului Olteniei va fi direcţionată rezolvării nevoilor pe care le au unităţile de învăţământ din judeţul Vâlcea (ex: dotare cu tehnologie, mobilier şcolar, renovări şi reabilitări săli de clasă etc.).

Mediu

Sudul României este, din păcate, în curs de deșertificare și printre zonele care sunt cele mai afectate de efectele schimbărilor climatice. Asociația Viitor Plus oferă soluții pentru această problemă ce ne afectează viața de zi cu zi, prin promovarea energiei regenerabile.
 
În județul Vâlcea sprijinim fermierii și agricultorii să aibă impact cât mai redus asupra mediului. Instalăm panouri fotovoltaice care să le ofere sprijin în a-și desfășura activitatea cu respect pentru natură și resursele finite.
Cu ajutorul Maratonului Olteniei, vom putea dota două ferme în toamna aceasta.
 
Asociația are peste 16 ani de programe pentru oameni și natură: de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu în comunități din această parte a țării și nu numai. Din 2010, Viitor Plus derulează proiecte de instalare a colectoarelor solare în comunități izolate și în clădiri din comunitățile locale – școli, grădinițe, internate, cămine pentru copii – alături de companii partenere.
 
Alte programe ale Viitor Plus cu impact pozitiv asupra mediului sunt Adoptă un copac, Atelierul de Pânză, Recicleta, Harta Reciclării, Eco Provocarea și Biroul Eco.
Viitor Plus – pentru oameni și natură

Sănătate și wellbeing

Deși pentru mulți dintre noi accesul la servicii medicale de înaltă performanță este facil și dispunem de surse variate de informare privind monitorizarea stării de sănătate, nu pentru toți locuitorii României situația este similară.

 În țara noastră, conform statisticilor, în fiecare an se înregistrează peste 1.800 de decese ale femeilor ca urmare a cancerului de col uterin și aproape 3.400 de cazuri diagnosticate cu această boală. Incidența este de 2,5 ori mai mare decât media UE-27, iar rata mortalității de peste 4 ori mai mare. În România, rata mortalității este cea mai mare din Europa. Cauzele care ne plasează în mod nefericit pe acest loc fruntaș – conducând la diagnosticarea târzie a bolii și la scăderea șanselor de vindecare – sunt: lipsa informării adecvate, accesul limitat la servicii medicale și nivelul de trai care nu permite efectuarea controalelor regulate. Însă, conform studiilor, în peste 80% din cazuri un diagnostic aflat la timp poate ajuta la vindecarea completă.

Fundația Renașterea, care este o organizație neguvernamentală, înființata în anul 2001, are misiunea de a promova importanța prevenției și depistării precoce a cancerului de sân și de col uterin, de a oferi investigații medicale gratuite și suport pacienților oncologici. Începând din anul 2008, Fundatia Renașterea, prin Unitatea Mobilă de Diagnostic, a oferit unui număr de 22.870 de femei din 61 localități, 10.717 mamografii și 19.410 teste Papanicolau gratuite. Studiul făcut pe un eșantion de 4.410 persoane din cele peste 22.870 testate a arătat că peste 67,5% dintre femeile testate prezentau infecții ginecologice sau afecțiuni mai grave, rural: 65,4% , urban: 70,1%, (41% – 15-19 ani, peste 71% – 20-50 ani și peste 60% – 50ani+).

Având în vedere că șansele de vindecare depind într-o mare măsură de momentul diagnosticării, iar incidența poate fi redusă cu până la 80% ca urmare a programelor de screening (fie și oportunistic) la nivel populațional, ne bucură fiecare parteneriat în acest sens, pentru că împreună putem contribui la creșterea nivelului de conștientizare a importanței prevenției și putem chiar oferi șanse reale la viață în rândul femeilor aparținând grupurilor vulnerabile.