Împreună dăruim #energiepentrubine

De ce să alergi la Maratonul Olteniei 2019? Interviu cu Andreea și Vlad

Numai mâine nu-i 1 septembrie, atunci când va avea loc startul probei de Trail Run și cursa copiilor, din cadrul celei de-a VIIa ediții a Maratonului Olteniei, competiția sportivă ce are loc în fiecare an, la Râmnicu Vâlcea. Evenimentul este organizat de CEZ România și pe lângă susținerea unui stil de viață activ pentru oamenii cu #poftădesport, în fiecare an este susținută și cel puțin o cauză socială. În cadrul ediției de anul trecut au fost susținute 3 cauze, concurenții au ales la care dintre cauze va ajunge taxa lor de înscriere, iar CEZ România a dublat suma strânsă din taxele de participare achitate de către concurenți, pentru a o dona și a duce mai departe angajamentul asumat către comunitate.

Acesta ar fi primul motiv pe care vreau să îl ai în vedere. Prezența ta la această competiție nu se traduce doar prin propria satisfacție de a participa la un concurs și a practica disciplina iubită, ci și printr-un real impact pozitiv în societate.

Iar la nivel de organizare, traseu, să știi că eu nu pot să îți spun prea multe pentru că mă bucur să îți spun că voi face parte din echipa de prezentatori pentru al doilea an, de aceea m-am gândit că cel mai bine ar fi să povestim cu doi participanți la edițiile trecute. Andreea și Vlad sunt mari iubitori ai concursurilor de alergare și formează un cuplu nu doar cu poftă de iubire, ci și multă #poftădesport.

La câte ediții ați participat până acum la Maratonul Olteniei?

Andreea: Vara asta particip a doua oară. Vlad m-a convins să merg anul trecut, pentru că el a fost și în 2017 și i-a plăcut foarte mult totul. Mai ales pastele de la final. 🙂

Vlad: Am participat de două ori. De fiecare dată la proba de alergare de 21,5 km. Prima dată am participat la recomandarea unui prieten, care îmi povestise numai de bine despre acest concurs: atmosferă, organizare, cauză socială, implicarea comunității locale, etc. Mi-a plăcut atât de mult că am revenit și a doua oară. Iar anul acesta revin a treia oară, de data aceasta la proba de maraton.

La ce curse ați participat, ați fost mulțumiți de rezultate?

Andreea: Am participat la semimaraton. Nu, nu am fost mulțumită, pentru că voiam să-i bat timpul lui Vlad din anul anterior și n-am reușit.

Vlad: Nu. Nu am fost mulțumit de fiecare dată. Eu nu alerg pentru vreun podium, ci mă întrec cu mine, cu timpii mei. De fiecare dată, la finalul unei curse îmi compar rezultatul cu cele obținute anterior, iar în cazul în care este mai slab sunt puțin dezamăgit, pentru că înseamnă că nu am evoluat. Dar chiar și așa, la finalul fiecărei experiențe le mulțumesc picioarelor, corpului și organismului meu pentru că am reușit să termin cu bine încă un traseu de 10, 21 sau 42 de km pe caniculă, ploaie, furtună, zăpadă sau vânt.

 

Cum ați descrie evenimentul, ca atmosferă, organizare, dificultate traseu?

Andreea: Este organizat ireproșabil. Atmosfera, voluntarii, kit-ul de participare, pozele au fost de nota 10. Despre traseu nu pot spune că a fost foarte dificil, însă m-a îngreunat mult căldura și faptul că aveam alte așteptări, din ce-mi povestise Vlad. Știam că am o singură urcare, dar au fost mai multe. Iar bucata de asfalt de la final, în plin soare, parcă nu se mai termina.

Vlad: Din punctul meu de vedere, Maratonul Olteniei este unul dintre cele mai reușite evenimente sportive pentru amatori, și nu numai, din an. Afirm asta atât din punctul de vedere al participantului, dar și al susținătorului. Mama mea m-a însoțit la ambele participări și niciodată nu s-a plictisit niciun moment cât m-a așteptat la zona de finish din parcul Zăvoi.

Pentru mine, Maratonul Olteniei este sinonim cu canicula. La ambele participări a fost foarte cald. Dacă este vreun factor care să facă traseul dificil, acela este căldura.

Veți participa și la ediția din 2019? Dacă da, ți-ai setat un obiectiv?

Andreea: Da, anul ăsta particip la cros pentru că sunt sigură că o să fie iarăși cald și nu mă împac deloc bine cu căldura. Obiectivul e mereu să termin cursa într-un timp suficient de bun încât să mă regăsesc în prima parte a clasamentului feminin.

Vlad: Anul acesta voi participa la proba de maraton. Neavând un timp comparabil pe acest traseu, îmi propun să termin în prima jumătate a clasamentului la categoria de vârstă.

Ce trebuie să știe persoanele care vor să se înscrie la Maratonul Olteniei 2019, ce le-ați recomanda?

Andreea: Le-aș recomanda să nu uite acasă crema cu factor de protecție solară. Și să alerge niște pante înainte.

Vlad: Să vină și să se bucure de traseu, de atmosferă. Dacă va fi foarte cald, cum a fost la edițiile anterioare, le recomand să se hidrateze, eventual să aibă și o sticlă de apă la ei și să nu forțeze pe porțiunea de asfalt din primii kilometri, pentru că prima urcare este destul de greuță.

Care este secretul unei curse de succes?

Andreea: Motivația și antrenamentul sunt cele care te pot face să alergi bine, să termini într-un timp onorabil. Dar pentru mine o cursă reușită nu înseamnă neapărat să fiu pe podium (chiar dacă asta îmi doresc de fiecare dată), ci în primul rând să fiu mulțumită de felul cum am alergat, să simt că mi-am depășit limitele și că am dat tot ce se putea.

Vlad: O cursă reușită este aceea în care îți atingi obiectivele: acestea pot fi de timp, de poziționare în clasament, sau pur și simplu de a termina cursa în timpul limită. Eu, înaintea fiecărui concurs îmi fac planuri și îmi stabilesc obiective. Începând de la alegerea echipamentului – pantofi, șosete, tricou, până la cum voi aborda cursa – cum voi lua startul, cum voi alerga fiecare kilometru. Evident, nu reușesc să respect foarte multe din ceea ce îmi propun, pentru că atmosfera de concurs și adrenalina, „scot kenyanul din tine” în primii kilometri, dar sunt și multe puncte pe care le bifez, iar dacă în final, sunt mai multe cele din urmă, consider că a fost o experiență reușită.

V-au influențat vreodată cauzele sociale în decizia de a participa la un eveniment?

Andreea: Nu m-am înscris niciodată la un concurs strict pentru o cauză socială, dar m-am bucurat de fiecare dată când taxa de participare a avut o astfel de destinație.

Vlad: Da, sunt foarte multe concursuri unde m-am înscris nu doar pentru a alerga, ci si pentru cauza socială. În urmă cu doi ani de zile, cauza susținută de Maratonul Olteniei și partenerii evenimentului – modernizarea Centrului de Transfuzii Sanguine Vâlcea, a fost unul dintre motivele pentru care m-am înscris.

Cu ce se diferențiază traseul de alergare Maratonul Olteniei față de alte competiții?

Andreea: Are un grad de dificultate mult mai accesibil, chiar și pentru cei mai puțin antrenați pe concursuri montane.

Vlad: Chiar dacă are câteva pante puțin mai grele, intră la categoria „maratoane montante” rapide, mai alertabile.

Cum este să formați un cuplu de alergători? Vă antrenați împreună? Apar discuții pe tema rezultatelor sau a obiectivelor? Vă motivați unul pe celălalt?

Andreea: Este o provocare. Ne motivăm și ne mobilizăm unul pe altul, ne și întrecem, facem pariuri înainte de competiții. E interesant, mai ales că avem profiluri de curse favorite diferite. Mie îmi plac mai mult asfaltul și viteza, lui Vlad îi plac mai mult muntele și anduranța, dar ne înscriem la aceleași concursuri, chiar dacă participăm la probe diferite. Așa vedem o grămadă de locuri frumoase, facem mișcare, ne și relaxăm. Putem spune că avem câte un mini-concediu aproape în fiecare weekend.

Vlad: Haha! Evident, ne antrenăm împreună și de foarte multe ori și antrenamentul devine cursă, de data asta, doar între noi. Normal, când participăm amândoi pe aceeași probă, facem pariuri, ne tachinăm, ne întrecem … iar la finish ne bucurăm împreună pentru rezultatele obținute. Sunt foarte fericit că vorbim aceeași limbă, ca avem același hobby, aceeași pasiune: ne facem împreună calendarul, ne alegem împreună concursurile, cazările… iar în mall nu mergem la film, supermarket sau fast food… ci să vedem ce reduceri au mai apărut la magazinele sportive 😊.

Cum ați descrie a voastră #poftădesport? În maxim 5 cuvinte!

Andreea: Când fac sport, trăiesc!

Vlad: Every finish line is a new start! (sunt 7 😊)

Vreau să le mulțumesc frumos pentru că au acceptat să facem acest interviu, sunteți minunați! <3

În concluzie, consider că frumusețea acestui eveniment constă în complexitatea lui. Faptul că are loc într-un oraș foarte ofertant din toate punctele de vedere, împrejurimile reprezintă o mulțime de atracții ale României, că întrunește două discipline foarte populare în rândul iubitorilor de sport, alergarea și ciclismul, că există cursă și activități pentru copii, iar nu în ultimul rând, se adresează tuturor, indiferent de vârstă.

Maratonul Olteniei e mai mult decât un simplu concurs, poate fi o experiență, un city-break, alături de familia ta sau de prietenii tăi!

Până data viitoare, rămâi cu bine, rămâi cu #poftădesport!

*Articol realizat de Alex Grecu, preluat de pe www.alexgrecu.ro