Pictura murală “Ținutul învingătorilor”, semn de recunoștință pentru istoria sportului din Râmnicu Vâlcea

În 2021, ne-am întors învingători în Râmnicu Vâlcea pentru cea de a 9 a ediție a Maratonului Olteniei – o ediție specială care celebrează triumful libertății de mișcare și sportul ca parte dintr-un stil de viață sănătos. În acest an, CEZ România și-a propus să facă lucrurile altfel și să marcheze momentul revenirii Maratonului la Râmnicu Vâlcea după pandemie. Așa s-a născut și ideea de a realiza o pictură murală pe pereții singurului liceu din Râmnicu Vâlcea cu profil sportiv, Colegiul Energetic Râmnicu Vâlcea.

Mesajul principal al muralului este acela că istoria sportului din Râmnicu Vâlcea, capitala Ținutului Maratonului este o moștenire prețioasă pentru generațiile actuale și viitoare.

Artistul Cristian Scutaru, cunoscut pentru operele lui de referință realizate în marile orașe ale țării, semnează și opera “Ținutul Învingătorilor” și explică pe larg conceptul din spatele picturii murale.

Cristian Scutaru: De când mă știu mi-am urmat visele și am crezut în ele, și ca să fiu sincer… am mare încredere și în mine și în forțele proprii. Încă nu știu dacă sunt învingător …Pentru a exista un învingător însemnă că a existat o ‘luptă’, pot considera o luptă cu mine însumi, cu fricile mele, cu dorințele mele și grija de a mă menține cu picioarele pe pământ chiar dacă sunt un visător.

De ce ați ales ca formă artistică de exprimare, pictura murală?

Cristian Scutaru: Pictura murală este una dintre formele de exprimare artistică pe care le folosesc cel mai des. Pictura murala te pune într-un dialog dinamic și direct cu publicul, iar răspunsul îl primești imediat într-un spațiu neconvențional. În general îmi place să transmit mesaje interpretabile sau meditative. Îmi doresc ca privitorul să își pună întrebări, să se gândească puțin când dă ochii cu opera mea, să nu fie ceva narativ și exact.

Care este filosofia din spatele muralului realizat la Râmnicu Vâlcea?

Cristian Scutaru: Muralul “Ținutul Învingătorilor” este un colaj de trăiri și dinamism reprezentat în mai multe forme. Este o îmbinare a multiple activități sportive cu rezultate istorice pentru Râmnicu Vâlcea. Ideea de a creea ceva inedit și mixul dintre sport și istorie a fost destul de provocator și mi-a dat posibilitatea de a explora și de a cunoaște lucruri noi prin tehnică și cercetare. Cea mai mare provocare în realizarea acestui mural a constat în forma suportului destul de neconvențională, care cere dinamism, și tema abordată care este un melanj între sport și istorie.

Care este mesajul pe care îl transmite muralul “Ținutul Învingătorilor”?

Cristian Scutaru: Mesajul este unul de îndemn la sport pentru noi toți dar și de sustinere a sportivilor de performanță care au scris istorie pentru orașul Râmnicu Vâlcea și pentru România. Eu cred sincer că în România oamenii sunt foarte deschiși spre toate formele de artă, dar mai ales spre arta neconvențională. Există un public care vânează astfel de artă stradală dar și oameni care văd o pictură murală pentru prima oara și rămân impresionați.  Eu îmi doresc să transmit emoție prin operele mele. Mă interesează ca oamenii să ridice capul din pământ și să priveasca mai atent în jur. Îmi doresc ca oamenii să fie mai veseli și mai optimiști și să uite puțin de grijile zilnice, să viseze, să mediteze și să își pună întrebări. Muralul “Ținutul Învingătorilor” are un mesaj optimist, despre triumful sportului în viața unui oraș care a produs mulți campioni pentru țara noastră.

 

 

Leave a Comment