Împreună dăruim #energiepentrubine

Interviu Ministerul Tineretului și Sportului - partener #TEAMPOWER

 
  

Ministerul Tineretului și Sportului (MTS) are responsabilitatea socială de a gestiona toate aspectele legate de domeniul sportului și al tinerilor din România.


La baza activității sale stau concepțiile europeană și națională, privind organizarea și promovarea sportului, ca drept al omului. Rolul important pe care îl are sportul prin funcțiile sale socială, educațională, culturală și economică îl confirmă ca una dintre cele mai însemnate componente în dezvoltarea omului în plan fizic, psihic și motric. În orice societate avansată, sportul reprezintă un fenomen social, o formă privilegiată de cultură, care îmbracă multiple aspecte: experiență individuală și instituție, excelență sportivă și recreere, expresie spontană și tehnică elaborată, practică educativă și spectacol, exercițiu fizic și conduită psihică, toate conturând un ansamblu de valori specifice, relaționate condiției umane.

Ca misiune, MTS își propune să acționeze ca un catalizator și facilitator în inițierea unor strategii durabile și sustenabile la nivel național, pentru ameliorasrea / maximizarea potențialului bio-psiho-motric și de integrare socială a cetățenilor, într-un cadru organizațional, metodologic și legislativ optim, de prioritizare a disciplinelor sportive în concordanță cu tradițiile și opțiunile lumii sportului românesc. În aceste demersuri, MTS conlucrează cu celelalte ministere, cu autorități ale administrației publice centrale și locale, cu COSR, cu federațiile sportive și cu alte organizații cu atribuții în domeniu.

Ministerul Tineretului și Sportului din România este instituția care își asumă responsabilitatea de a pune în practică o viziune coerentă privind promovarea sportului, ca factor de sănătate, educație, performanță și integrare socială. Sportul trebuie să răspundă aspirațiilor și nevoilor tuturor categoriilor de populație, conferindu-le acestora o dimensiune specifică, pe care nici un alt tip de activitate nu o poate oferi.

Dnul Ionuț Stroe – Ministrul Tineretului și Sporturilor răspunde întrebărilor echipei Maratonul Olteniei 20.20.

  1. Ce părere ați avut despre ediția virtuală MO2020, cum vi s-a părut evenimentul de acest tip?

A fost un eveniment reușit, din punctul meu de vedere, pentru că ideea după care l-ați organizat a fost una originală. Este foarte important ca în aceste vremuri speciale pe care le trăim să ne adaptăm cât mai bine noilor reguli sanitare și să continuăm să facem sport în siguranță. Pentru mine a fost o premieră participarea la o competiție de acest gen, deși alerg constant, însă pe distanțe mai mici, de 5-7 kilometri. Am avut un pic emoții să trec la 10 kilometri dintr-odată, nu am avut nici foarte mult timp ca să mă pot pregăti pentru o asemenea distanță, însă îmi plac provocările. Până la urmă, o competiție înseamnă depășirea propriilor limite. Mai mult, m-am bucurat că, prin participarea noastră, am putut să ne implicăm și într-un proiect social, pentru că este foarte important să sprijinim cât mai mult acțiunile cu impact în comunitățile locale.

  1. Cum v-ați simțit în calitate de parteneri virtuali? Acest tip de eveniment este o premieră?

Într-adevăr este o premieră  acest parteneriat virtual, însă pentru noi, ca minister, este important să promovăm mișcarea, să o încurajăm, mai ales în situația aceasta de pandemie. O astfel de competiție oferă tuturor posibilitatea să concureze, indiferent de locul în care se află, fără a se expune la vreun risc sanitar. Suntem deschiși la acest fel de evenimente, este important să facem sport, să facem mișcare și în această perioadă.

  1. Aveți colegi care au participat la una dintre cursele de anul acesta?

Chiar la Maratonul Olteniei am alergat împreună cu un coleg din minister, secretarul general, Ciprian Pasailă.

  1. Alergare virtuală sau eveniment real?

Depinde de vremurile pe care le trăim. Ambele sunt bune, important este să facem mișcare. Să ne gândim că alergarea virtuală îți oferă foarte multe variante, îți poți alege singur traseul, mai mult, cum a fost la Maratonul Olteniei, ai posibilitatea de a-ți alege și ziua când te simți pregătit pentru a alerga distanța respectivă, nu există riscul ca în ziua stabilită a maratonului, din diferite cauze, să nu te poți prezenta la start. La fel, evenimentul real îți oferă acel sentiment de apartenență la un grup, de solidaritate, acele momente în care încurajările sunt reciproce. Însă, repet, trebuie să ne adaptăm vremurilor și, mai ales, să continuăm să facem sport.