Împreună dăruim #energiepentrubine

De ce să participi la probele de MTB din cadrul Maratonul Olteniei 2019? Interviu cu Ionuț

Hai să povestim despre proba de mtb din cadrul Maratonul Olteniei, care va avea loc în data de 31 august, la Râmnicu Vâlcea și motivele pentru care îți recomand să participi și tu! O parte dintre argumente le-am exprimat deja în acest articol, în care am povestit despre alergare, așa că îți sugerez să arunci un ochi rapid și acolo.

Dar acum vorbim despre proba de ciclism, cele două trasee de mtb de 33 și 51 km. Despre cel scurt putem afirma că este accesibil aproape oricui. Totuși, recomand să ai un minim de experiență pe mtb pentru că vei întâlni și porțiuni tehnice pe parcursul traseului. Nimic de speriat, ce-i drept, dar să fii conștient. Iar în cazul traseului lung, de 51 km, îți sugerez cu mare drag să îi accepți provocarea doar dacă ai antrenament și experiență. Altfel, riști să te chinui prea mult și să nu te mai bucuri de superbul traseu care te așteaptă la Maratonul Olteniei.

Dar de data acesta nu vreau să îți împărtășesc doar din experiența mea, așa că i-am propus lui Ionuț Drăgan să facem un interviu. El este ciclist amator de mai bine de 8 ani, practică ciclismul de șosea și munte și îl consider un exemplu pentru noi toți. Vei afla mai jos de ce afirm asta.

La câte ediții ai participat până acum la Maratonul Olteniei?
Am participat la 2 ediții, 2014 și 2016.

Ai participat la traseul lung sau scurt? Ai fost mulțumit de rezultate?
La ambele ediții am participat la traseul scurt. In 2014 am terminat pe locul 8 (general), iar în 2016 pe locul 19. Pot spune că sunt destul de mulțumit de rezultat, ținând cont de condiția mea medicală.

Cum ai descrie evenimentul, ca atmosferă, organizare, dificultate traseu?
Este un eveniment la care m-am simțit foarte bine, atmosfera este una pozitivă, iar la nivel de organizare, nu am ce să reproșez. Traseul este accesibil pentru oricine (tura scurtă) și nu a reprezentat o provocare din punct de vedere al tehnicii.

Veți participa si la ediția din 2019? Dacă da, ți-ai setat un obiectiv?
Da, aș vrea să particip la ediția din 2019 și probabil la traseul lung. Nu am niciun obiectiv setat, important este să termin cursa cu bine și eventual pe un loc onorabil.

Ce trebuie să știe persoanele care vor să se înscrie la MO, ce le-ai recomanda?
Le-aș recomanda să își aleagă traseul în funcție de pregătirea fizică, să nu se înscrie la traseul lung dacă nu au antrenamente și mulți km la activ și să se hidrateze foarte bine în timpul cursei. Să nu uite de pregătirea bicicletei. Adică verificarea bicicletei din punct de vedere tehnic. Totodată, să nu uite să aibă o cameră de rezervă, pompă sau un kit de reparare a penelor. Iar la final, să nu uite de respectul față de ceilalți concurenți! Adică să aibă grijă atunci când depășesc alți concurenți și să se lase depășiți de cei care sunt mai rapizi. Important este să încheie toată lumea cursa în condiții de siguranță.

Care este secretul unei curse de succes în cazul tău?
Antrenamente, hidratare și alimentație. În cazul meu, ar mai fi și menținerea glicemiei în intervalul propus.

Te-au influențat vreodată cauzele sociale în decizia de a participa la un eveniment?
Nu aș putea să spun că acesta este motivul principal pentru care am ales să particip la Maratonul Olteniei, dar mă bucur că organizatorii susțin astfel de acțiuni.

Știu că tu ai o provocare reprezentată de diabet. Ce înseamnă această boală pentru efortul tău? Multă lume crede că diabetul reprezintă o barieră pentru activitățile sportive.
Am învățat în timp cum să-mi mențin glicemia în limite normale, mă testez tot timpul înainte, în timpul și după antrenament, câți carbohidrați să mănânc și cum să-mi ajustez dozele de insulină în funcție de timpul și efortul depus. Ai nevoie de timp și educație ca să înveți să trăiești cu diabet, ceea ce la noi nu prea există, dar odată ce ai învățat să gestionezi boala, nu cred că mai este o problemă să trăiești cu diabet.
Majoritatea persoanelor diagnosticate cu diabet zaharat au senzația că viața lor din acel moment va fi complet schimbată și că nu vor mai putea trăi așa cum au sperat. Ceea ce nu este adevărat!

Spune-ne mai multe despre ce înseamnă Sport & Diabites?
Sports & Diabetes s-a născut în 2016 din dorința de a arăta că diabetul zaharat nu trebuie să fie o barieră în calea practicării și a performanței sportive. Suntem o echipă formată din sportivi amatori, diagnosticați cu diabet zaharat de tip 1, insulino-dependent, uniți de entuziasmul și pasiunea pentru sport: alergare, ciclism, înot. Prin tot ceea ce facem ne dorim să contribuim la combaterea diabetului zaharat și să schimbăm percepția asupra diabetului! Ne dorim să inspirăm și să încurajăm persoanele cu diabet să facă sport, pentru că activitatea fizică este cel mai bun lucru pe care fiecare dintre noi îl poate face pentru menținerea unei sănătăți fizice și psihice optime.

Ionuț, îți mulțumesc frumos pentru acest interviu și pentru că ești un exemplu pentru mine de curaj și determinare.

În weekend-ul 31 august – 1 septembrie, vom sărbători sportul la Maratonul Olteniei. Avem cursa de mtb, cea de alergare pentru adulți, cursele copiilor și o mulțime de activități dedicate celor mici. Pe lângă toate acestea, te vor aștepta și activări din partea partenerilor evenimentului, iar cel mai important, cauzele sociale!

Îți reamintesc că prezența ta la Maratonul Olteniei nu înseamnă doar propria bucurie de a practica disciplina sportivă preferată, ci un real impact pozitiv în societate. Taxele de înscriere sunt donate către anumite cauze sociale, iar CEZ România sunt convins că va aduce un aport considerabil sumei totale. Anul trecut CEZ România a dublat suma strânsă din taxele de participare achitate de către concurenți, pentru a o dona și a duce mai departe angajamentul asumat către comunitate.

Eu voi fi prezent în calitate de prezentator și abia aștept să te prezint la linia de finish! Ne așteaptă un weekend dominat de #poftădesport! Cu riscul că mă repet, dar cred cu tărie că Maratonul Olteniei e mai mult decât un simplu concurs, poate fi o experiență, un city-break, alături de familia ta sau de prietenii tăi!

Până data viitoare, rămâi cu bine, rămâi cu #poftădesport!

*Articol realizat de Alex Grecu, preluat de pe www.alexgrecu.ro