Educația este cea mai bună investiție pentru viitor – sprijină și tu tinerii defavorizați care vor să meargă la școală

La Maratonul Olteniei, celebrăm an de an dorința de a face sport și mișcare în aer liber dar în același timp facem bine pentru comunitate. Cu fiecare sportiv care se înscrie în competiție, acest obicei se materializează și în donații pentru proiectele de care comunitatea locală are mare nevoie.

Peste 900 de elevi din județul Vâlcea au fost până acum sprijiniți de Fundația World Vision România pentru a-și putea continua studiile pe perioada liceului, în condițiile în care trăiesc în comunități izolate sau defavorizate. Și anul acesta, peste 170 de tineri vor avea nevoie de ajutor ca să poată începe cursurile liceale în toamnă.

Proiectul educațional “Vreau în clasa a 9-a” derulat de Fundația Word Vision reprezintă anul acesta una dintre cele trei cauze sociale sprijinite de #MaratonulOlteniei. Ca în fiecare an, toate sumele adunate din taxele de participare ale concurenților sunt dublate de CEZ România, iar banii ajung la proiecte care schimbă în bine viața oamenilor din Oltenia. Mai multe detalii despre cauzele de anul acesta și cum puteți face donații, găsiți aici:  https://maratonulolteniei.ro/cauze-sociale/

World Vision România este o organizație non-guvernamentală care derulează programul “Vreau în clasa a 9-a” din 2008.Sute de elevi din mediul rural, cu rezultate bune la învățătură, primesc astfel burse pentru a nu abandona școala.

Cât de necesar este un astfel de program?

Ștefania Sofronie (Coordonator proiect): Pentru că școlilor din mediul rural li se acordă cea mai mică atenție în ceea ce privește accesul la educație, iar ponderea elevilor de clasa a VIII-a care optează pentru învățământul profesional este sub 15%, World Vision România și-a propus să sprijine educația, pentru a ajuta cât mai mulți copii să termine liceul. De 13 ani, programul se desfășoară în 6 județe – Dolj, Iași, Ialomița, Vaslui, Vâlcea și Cluj, iar în fiecare an peste 800 de elevi primesc burse de câte 350 lei pe lună. Avem deja, în 13 ani de proiect peste 3.000 de absolvenți, adulți care au astăzi meserii frumoase și își pot întreține familiile.

Care sunt beneficiile elevilor care primesc aceste burse?

Ștefania Sofronie (Coordonator proiect): Cel mai important ajutor pe care îl primesc acești copii este consilierea psihologică și suportul material pentru ca ei să nu abandoneze școala ca să se apuce de muncă, ci să finalizeze cei 4 ani de liceu. Dincolo de acest lucru le asigurăm kituri de igienă, rechizite, ore de meditații ca să poată aprofunda materia predată și îndrumare pentru orientarea profesională. O echipa de peste 150 de voluntari se ocupă de acești tineri, le monitorizează rezultatele la învățătură și îi îndrumă la tot pasul. De altfel, o condiție pentru a primi aceaste burse este ca tinerii să aibă note mai mari de 7. Suntem la tot pasul alături de ei, chiar și pe perioada verii, beneficiarii programului participând la tabere sau la sesiuni de practică în companiile partenerilor noștri ca să se familiarizeze cu cerințele de pe piața muncii.

Cum se potrivește filozofia Învingătorilor a Maratonului Olteniei 2021 cu activitatea dvs.?

Ștefania Sofronie (Coordonator proiect): Suntem foarte recunoscători că ne aflăm iar pe lista cauzelor bune care vor fi sprijinite anul acesta de participanții la Maratonul Olteniei. Ne place mentalitatea de învingător și o vedem zilnic în tinerii cu care lucrăm. Adolescenți care, în ciuda tuturor greutăților financiare și a mediului din care provin, se străduiesc să aibă rezultate cât mai bune la școală, iar rata lor de promovabilitate la BAC a fost de peste 90% în 2020. De Maratonul Olteniei ne leagă deja amintiri frumoase, am mai fost pe lista cauzelor beneficiare și în 2018 cu proiectul “Pâine și mâine”. De altfel, colegii noștri din Vâlcea participă și la curse an de an împreună cu familiile lor și chiar ne mândrim cu câtiva tineri medaliați la diferite sporturi.

Noi încurajăm și susținem inițiativele de mișcare în aer liber și viață sănătoasă. Alături de toți participanții la Maratonul Olteniei suntem încrezători că vom putea strânge cei 718.000 lei pentru a susține 170 de copii din 58 de comunități mici din Vâlcea și pe care să-I ajutăm  să nu abandoneze cursa pentru educație și un viitor mai bun.