Împreună dăruim #energiepentrubine

Habitat for Humanity și crezul lor de eradicare a lipsei de adăpost - una dintre cauzele sociale ce vor fi susținute de Maratonul Olteniei 2019

1. Care este legătura pe care o aveți cu comunitatea vâlceană?

Legătura Habitat for Humanity România cu comunitatea vâlceană s-a creat prin misiunea organizației: aceea de a construi case pentru familiile defavorizate. Anul acesta, cel mai mare proiect al organizației, intitulat BIG BUILD 2019, se va desfășura în perioada 7-11 octombrie, în comuna Vaideeni din județul Vâlcea. Evenimentul este unul de construire accelerată și este unic în România datorită obiectivului său: 10 case construite în 10 zile.

Peste 240 de voluntari români și străini se alătură misiunii organizației și vor munci împreună cu familiile partenere la ridicarea celor 10 locuințe. Aceste familii rămase fără locuințe în urma viiturilor din 2014 se vor muta în case noi și vor începe, în sfârșit, să ducă o viață normală.    

2. În ce măsură sunteți familiarizați cu impactul evenimentului Maratonul Olteniei la nivel local? Ce părere aveți despre toate inițiativele și realizările pe plan local de până acum (cauzele sociale din anii anteriori)?

Este bine știut că Maratonul Olteniei a devenit un eveniment de tradiție, aflându-se deja la a 7-a ediție. Am fost mereu impresionați că, an de an, acest eveniment strânge la start tot mai mulți atleți. Aplaudăm Maratonul Olteniei pentru promovarea unui stil de viață sănătos și susținerea cauzelor sociale. Mulțumim pentru oportunitatea de a aduce Habitat for Humanity printre cauzele evenimentului. Împreună eradicăm locuirea precară. 

3. În ce se va materializa donația/sprijinul de la Maratonului Olteniei & CEZ România și cine vor fi beneficiarii direcți (ce presupune proiectul, cine sunt beneficiarii, care este impactul în comunitate/ care sunt schimbările în bine etc.)?

O echipă de voluntari CEZ va participa în urma acestui eveniment la programul Habitat for Humanity România, de construire accelerată de la Vaideeni, Vâlcea. Fondurile strânse la maraton vor fi direcționate către acest program. Cu ajutorul partenerilor noștri și cu sprijinul voluntarilor, 10 familii rămase fără locuințe în urma viiturilor din 2014 se vor muta în case noi și vor începe să ducă o viață decentă.   

4. Cum ați descrie în trei cuvinte colaborarea între CEZ România/Maratonul Olteniei cu dvs.?

Este prima dată când Habitat for Humanity participă la acest eveniment și apreciem mult suportul și invitația venită din partea CEZ România. Împreună vom construi multe proiecte frumoase.

5. Cum ar suna un mesaj adresat participanților de la Maratonul Olteniei prin care motivați de ce este important ca aceștia să vă susțină?

Un container nu poate ține loc de o casă decentă. Nu pentru familiile din Vaideeni, Vâlcea, pe care le vom ajuta. Inundații puternice au lăsat complet fără case în 2014 zeci de familii, iar de atunci cinci dintre ele sunt nevoite să locuiască în containere. Aici gătesc și dorm, aici copiii își fac lecțiile și se joacă. În cutii metalice în care iarna este frig și vara este cald. În care utilitățile se rezumă la curent electric improvizat. Fără apă, căldură sau toaletă.

Celelalte cinci familii pentru care vom construi locuințe trăiesc în condiții greu de imaginat, în bordeie din lemn aflate pe malul pârâului din zonă. La fiecare ploaie puternică, acesta se umflă și inundă gospodăriile și casele șubrezite.

Construim 10 case pentru 10 familii extrem de vulnerabile, care acum trăiesc în condiții greu de imaginat. Împreună vom schimba pentru totdeauna viața părinților și copiilor care locuiesc acum în containere. Sute de voluntari vor construi pentru ei un cămin adevărat.

Ajută-ne să schimbăm viața unor familii care trăiesc în condiții greu de imaginat!