Interviu Alex Ciocan, președinte al Federației Române de Ciclism
Știm deja, MOtivaţia joacă un rol esenţial în activitatea psihică şi dezvoltarea personalităţii fiecărui sportiv. Și mai știm că MOtivația conduce la performanțe. Dovadă stau studiile și exemplele marilor sportivi din lumea întreagă.
Un exemplu care confirmă această afirmație este chiar prietenul nostru, Alex Ciocan, președintele Federației Române de Ciclism, fost ciclist de performanţă, multiplu campion naţional cu nenumărate participări la Tururile României, Greciei, Bulgariei şi Turciei. L-am invitat pe Alex să ne împărtașească ce l-a motivat pe el de-a lungul carieriei sportive și cum își autoevaluează determinarea în acest moment.
Care a fost motorul tău de motivație de-a lungul carierei sportive? Și care a fost cel mai mare detractor al motivației?
A.C: Provenind dintr-o familie de sportivi și crescut mereu printre sportivi, nu a fost deloc greu să găsesc motivație. Mereu îmi găseam idoli, mereu voiam să le calc pe urme, mereu încercăm să ating performațele lor. În plus, am iubit și iubesc acest sport!
Ce te-a inspirat/motivat să te urci pe bicicletă într-o zi ploioasă sau într-o zi în care te simțeai obosit/fără chef?
A.C: Simțul datoriei? Și că îmi doream să mă autodepășesc? Probabil asta! Nu este deloc plăcut să ieși pe ploaie, frig sau când îți este somn. Dar trebuie să găsești o parte frumoasă a acestei munci și să uiți de cele urâte.
Cât de des mai faci sport în prezent și care este activitatea (sportivă) preferată?
A.C: Mult mai puțin decât aș dori. De 1-2 ori pe săptămână. Mi-aș dori să reajung la 4-5. Și sper să reușesc 🙂 Activitatea preferată evident că este ciclismul! Dar cu grupul, pentru a putea bârfi :)) o scară de la 1 la 10. 10 bicicletă, 8 alergarea, 6 sala.
Care este cel mai mare număr de km parcurși deodată/într-o singură zi/cursă?
A.C: Într-o competiție 250 de km. Într-o zi tot cam atât, dar în mai multe ore 🙂
Cât de importantă crezi că este motivația în performanța sportivă?
A.C: Cea mai importantă. Iar aici sportivii români chiar au nevoie de sprijin. Din păcate, cunosc foarte mulți sportivi tineri care, deși sunt talentați și au condiții bune de antrenament, consideră că toate li se cuvin. Le lipsește acea “răutate constructivă”.
Dacă ar fi să nominalizezi cel mai determinat/motivat sportiv, la cine te-ai gândi și de ce? Nu trebuie să fie musai un sportiv de performanță.
A.C: De departe Vlad Dascălu, locul 2 mondial în acest moment la mountain-bike! Este un băiat cum nu-și poate imagina cineva. Este de nota 20 din toate punctele de vedere. Chiar și la modestie, deși aici nu ar trebui să fie chiar așa 🙂
Ce sfat ai pentru concurenții de la #MO2022 care ajung pentru prima dată pe traseele din Râmnicu Vâlcea? Dar pentru cei de la #MO virtual?
A.C: Celor care chiar vor ajunge la Râmnicu Vâlcea le spun să se bucure de fiecare moment. Vor merge pe un traseu superb și vor fi înconjurați de oameni extrem de faini. Cei care vor participa doar virtual? Dată viitoare să se gândească la cursele fizice… Este păcat să nu pedalezi la Vâlcea. Dar le mulțumim pentru efort și pentru susținere. Suntem cu toții marea echipă #MO.