Împreună dăruim #energiepentrubine

Peste 1000 de cetățeni ai Ținutului Maratonului au făcut din ediția a șaptea a Maratonului Olteniei, una memorabilă

Maratonul Olteniei 2019 a găzduit în zilele de 31 august – 01 septembrie o comunitate cu peste 1000 de cetățeni. 221 de bicicliști, 419 alergători, 200 de copii care au participat la cursele dedicate și 226 de voluntari au primit cetățenia pentru Ținutul Maratonului, așa cum a fost supranumită comunitatea formată în jurul evenimentului. Locul de întâlnire pentru iubitorii de sport și fapte bune a fost același ca și în celelalte ediții – parcul Zăvoi din capitala Ținutului, orașul Râmnicu Vâlcea.

Sport și fapte bune – rețeta Maratonului Olteniei

Încă de la prima ediție, Maratonul Olteniei și-a propus să fie locul de întâlnire al iubitorilor de sport și fapte bune, într-un cadru dinamic, plin de adrenalină, distracție și voie bună.

Cu probe de concurs cu nivel de dificultate diferit, activități menite sa asigure buna dispoziție și multă #energiepentrubine dăruită în fiecare an uneia sau mai multor cauze sociale, Maratonul Olteniei a devenit tradiție pentru organizatori, practicanții de MTB și alergare, precum și pentru comunitatea locală.

Cea de-a șaptea ediție a Maratonului Olteniei s-a încheiat după două zile de concurs în care toți cei peste 1000 de participanți s-au bucurat de timp de calitate.

Probele de MTB de 33 km, respectiv 51 km au adunat la start 221 de concurenți în ziua de sâmbătă, 31 august. La o ora și 53 minute de la începutul cursei, primul concurent la proba scurtă a trecut linia de finish, pe când cel mai bun timp obținut la aceeași probă (33 km), feminin, a fost de 2 ore și 22 de minute. Cursa de 51 km a însemnat 2 ore și 32 de minute pe două roți pentru ocupantul locului I la masculin și 4 ore pentru ocupanta locului I la feminin.

Alergătorii au fost actorii principali ai zilei de duminică, 1 septembrie, când 419 concurenți au luat startul în cele trei probe deja consacrate: Trail Run – 10,5 km, semi-maraton – 21,5 km și maraton – 42 km. Aceștia au devenit exemple pentru 200 de copii cu vârste cuprinse între 4 – 13 ani care s-au bucurat de traseele dedicate de alergare din parcul Zăvoi.

Cel mai bun timp obținut pe distanța de 10,5 km a fost de aproximativ 44 de minute la masculin și 57 de minute la feminin, ultimul fiind obținut de o participantă fidelă a Maratonului Olteniei, cu patru ediții la activ.

Traseul de 21,5 km a fost finalizat anul acesta într-o oră și aproximativ 36 de minute la masculin și o oră și 46 de minute la feminin.

Cea mai recent introdusă probă la Maratonul Olteniei (în 2018), cursa de 42 km, a atras în 2019 mai multi temerari, dornici să-și măsoare forțele și să se bucure de frumoasele peisaje din regiune. Astfel, 35 de concurenți au luat startul pe traseul de maraton, cu zone de pădure și câmpie și diferențe de nivel de până la 1530 m. Primul concurent la masculin a trecut de linia de finish în 3 ore și 26 de minute, iar la feminin locul I la cursa de 42 km a fost obținut de o concurentă care a finalizat traseul în 4 ore și 34 de minute. Dovada că sportul nu are vârstă a venit din partea unui concurent de 72 de ani care a alergat în cursa de Trail Run.

După finish, concurenții s-au relaxat și și-au refăcut forțele la zonele dedicate lor (Recuperare – asigurată de Electroalfa – partener Silver, Masaj – asigurată de Inform Lykos – partener Silver, Hidratare și alimentare asigurată de către Adrem – partener Platinum, dar și zona Pasta party – asigurată de către LeasePlan – partener Silver).

Energia concurenților nu a fost distribuită doar pe traseu, ci și în sprijinul celor trei cauze sociale susținute de ediția MO 2019:

  • 8 212 euro vor fi direcționați către Crucea Roșie Vâlcea – care va beneficia de echipamente și dispozitive medicale noi (echipament pentru manevrarea, imobilizarea și transportul pacientului; aparatură / echipamente pentru resuscitare – respirație; aparatură monitorizare – defibrilare – evaluare – administrare medicamente / soluții; materiale sanitare) pentru serviciul de ambulanță.
  • 6 613 euro vor fi direcționați către Fundația Progress – proiectul CODE Kids care are ca scop crearea unei mișcări de coding și STEM în care copii, tineri și bibliotecari din mediul rural își dezvoltă competențele digitale și se implică în viața comunității din care provin, prin rezolvarea unor teme digitale creative.
  • 5 632 euro vor fi direcționați către Habitat for Humanity Romania – proiect de construire case în comuna Vaideeni. Susținerea din partea Maratonului Olteniei 2019 va include și o componentă de voluntariat intern, întrucât o echipă de voluntari CEZ va participa la proiectul de construire de case care au fost afectate de inundațiile din anul 2014.

Sumele au fost alocate în funcție de voturile concurenților, iar valoarea sprijinului financiar a fost dublată de către CEZ România până la valoarea totala de 20 457 euro.

Din comunitatea creată în jurul Maratonului Olteniei, la ediția a șaptea a evenimentului au făcut parte și 226 de voluntari ai Grupului CEZ în România și ai partenerilor, care au oferit la rândul lor energie pe tot parcursul evenimentului. Aceștia au avut grijă ca participanții să fie în siguranță pe traseu și să aibă la îndemână tot ce ar fi putut avea nevoie (apă, fructe, etc).

De surprize și activități s-au bucurat și cei care au venit să îi încurajeze pe participanți sau pur și simplu să se bucure de o zi în aer liber în parcul Zăvoi. Cele 13 zone tematice din parc au devenit prilej de distracție și voie bună pentru numeroși localnici și nu numai. Cu mic, cu mare, vizitatorii s-au bucurat de:

– relaxare și Lounge (zona oferită de CEZ Vânzare), cabina foto (asigurată de către RC Europe – partener Platinum) cu cele mai cool poze și accesorii, zona de sporturi extreme (asigurată de către Ciga Energy – partener Gold) – unde skateboardingul a fost sportul rege, zona de rezultate live (asigurată de către Star Storage – partener Silver) în timp real, zona copiilor (asigurată de către Comranado – partener Silver) cu jocuri pe placul celor mici, cea de navomodelism (asigurată de către ALM Power Group – partener Silver) cu întreceri de bărcuțe și face painting, sporturi de familie (asigurată de Fine Business Consulting – partener Silver), zona fun (asigurată de către Epure, Lizac si Asociatii (ELA) – partener Silver), dar și zona de garderobă (Venturo Investment – partener Silver).

Ediția din 2019 a Maratonului Olteniei a fost organizată cu sprijinul Primăriei Municipiului Râmnicu Vâlcea, HyperSport, SmartAtletic, beneficiind de suportul partenerilor Platinum Adrem și RC Europe; Ciga Energy în calitate de partener Gold; LeasePlan, Star Storage, Fine Business Consulting, ALM Power, Electroalfa, Epure Lizac și Asociații, Comranado, Inform Lykos, EnergoBit, Venturo, Heinner, Gold Nutrition, în calitate de parteneri Silver, fiind susținută de Intrarom, Sloop, Hotel Sofianu, Serve, Alka, Dr Oetker, Bellotto, cu sprijinul Realitatea, Europa FM, Adevărul, Running Mag, 321sport.ro (parteneri media) ai Club Sportiv Lykaios, Cozia Racing Team, Buridava (parteneri locali).