Alex Tache: Sunt mândru și recunoscător că facem parte din comunitatea de învingători din Ținutul Maratonului
Alex Tache este, prin povestea lui de viață, un învingător, iar pentru visul lui au alergat deja, la Maratonul Virtual 20.20, sute de participanți. Plin de energie și de dorința de a face bine, Alex trăiește intens fiecare nouă zi, iar misiunea lui este să construiască în comunitatea mică din Galicea (jud. Vâlcea) o casă care să devină “acasă” pentru 12 copii instituționalizați. Diagnosticat cu o boală grea, cancer, trecut prin 10 operații dificile și cu un picior amputat, personajul nostru își urmează cu ambiție și curaj visul și mărturisește că nimic nu îi pare greu sau complicat când se gândește la copiii care abia așteaptă să fie luați acasă.
Proiectul CASA NEST este una dintre cele trei cauze sociale pe care le sprijină în 2021 Maratonul Olteniei. Ca în fiecare an, toate sumele adunate din taxele de participare ale concurenților sunt dublate de CEZ România iar banii ajung la proiectele susținute de trei ONG-uri. Mai multe detalii despre cauzele de anul acesta, găsiți aici: https://maratonulolteniei.ro/cauze-sociale/
Cum a fost pentru tine și proiectul CASA NEST susținerea primită prin parteneriatul cu Maratonul Olteniei?
A.Tache: Suntem mândri și foarte recunoscători că am fost selectați să reprezentăm o cauză de bine, la Maratonul Olteniei 20.20. Nu a fost un an ușor pentru nimeni, iar acest parteneriat ne-a adus beneficii pe multe planuri. În primul rând, ca o cauză socială susținută de CEZ România, am avut parte de o vizibilitate mai mare, mult mai mulți oameni au auzit de proiectul nostru iar oamenii de bine s-au alăturat cauzei noastre. Așa se face că, din suma strânsă de la donatori și dublată de companie, am reușit să înaintăm cu lucrările la Casa NEST, am realizat placaje, finisări, am montat instalațiile termice și sanitare. Unul dintre sponsorii evenimentului, Adrem Invest, s-a oferit să ne ajute cu proiectul electric, pro-bono, iar mulți dintre participanții la Maratonul Olteniei, cât și persoane apropiate lor, au rămas alături de noi și ne sprijină în continuare prin donații.
În ce stadiu este casa acum?
A.Tache: Am finalizat partea de instalații termice, rețeaua de apă caldă, apă rece, am realizat caroiajul metalic și am placat cu gips-carton pe o parte a zidurilor. În plus, am început montarea sistemului de climatizare și ventilație. Avem în plan să finalizăm hidroizolația pentru terasă și am terminat de turnat toate șapele la interior și pe terase. Ne-am dori să spunem că vom putea termina până la finalul anului însă sunt încă multe detalii care nu țin doar de noi sau de oamenii cu suflet mare care ne susțin și ne încurajează.
Care sunt pașii următori și de câți bani mai este nevoie ca să finalizați casa?
A.Tache: În săptămânile care vor urma vom monta geamurile, care sunt date în execuție deja, și ne dorim să terminăm și proiectarea instalației electrice.
Într-o etapă viitoare avem de realizat placările decorative exterioare, tencuielile interioare, finisarea pereților, montajul instalațiilor sanitare, sistemul de ventilație și climatizare, zugrăveli, apoi de mobilat și utilat. Pare mult și încă am mai avea nevoie de aproximativ 200.000 euro însă am încredere că lucrurile se vor rezolva.
Cum se potrivește cu povestea ta de viață filozofia Maratonului Olteniei, care anul asta celebrează “învingătorii”?
A.Tache: Faptul că am pornit acest proiect cu un vis și doar 15.000 euro în cont, dar am reușit să ridicăm casa și să vedem lucrările în stare avansată, este senzațional. Părea aproape imposibil când făceam calcule pe hârtie și vedeam că avem nevoie de 500.000 de euro, însă mare parte am realizat deja prin bunătatea și dorința oamenilor care ne-au susținut ca să construim împreună Casa NEST. Asta ne face pe toți învingători. Puterea, dorința, credința de a învinge vine de la oamenii pe care îi am alături. Eu alături de ei mă simt învingător. Este minunat să faci parte dintr-o comunitate de învingători, de oameni care iubesc să facă sport și să facă bine celor din jur.
Maratonul Olteniei, pe lângă faptul că îi invită pe oameni la sport și viață sănătoasă, are și această componentă de a hrăni și sufletul prin șansa oferită de a face fapte bune pentru comunitate.
Bucurați-vă de viață, căci împlinirea vine din a dărui!