5 modalități simple prin care îți poți îmbunătăți stilul de alergare
Alergarea este un sport foarte accesibil, cu multiple beneficii pentru sănătate. Practicat corect, acest stil de mișcare duce la întărirea sistemului imunitar, la eliminarea stresului, la scăderea în greutate, la întărirea musculaturii și la îmbunătățirea sistemului cardiovascular și respirator. La Maratonul Olteniei 2021, am inclus 2 ture de alergare, pe distanțe de 12 și 22 de kilometri, pentru a fi cât mai accesibile pentru sportivii amatori. Locurile libere la cursele fizice de la Râmnicu Vâlcea (29 august) sunt deja SOLD OUT! Însă avem locuri nelimitate la cursele virtuale, care pot fi parcurse oriunde. Alergați pe Detalii despre înscrieri, găsiți aici:
https://maratonulolteniei.ro/inscriere/cursevirtuale/
Chiar dacă pare un sport ușor, alergarea presupune consecvență și câțiva pași simpli care trebuie urmați întocmai pentru rezultate optime. Mai jos am adunat 5 modalități prin care îți poți îmbunătății stilul de alergare:
Învață să respiri corect
Respirația este cel mai important instrument, deoarece te ajută să-ți reglezi bătăile inimii, în funcție de tipul de antrenament pe care urmează să îl faci. Folosește o tehnică de respirație înainte de antrenament, pentru a te putea relaxa. De asemenea, concentrează-te pe respirație pe tot parcursul antrenamentului pentru a-l putea duce la bun sfârșit, fără să ajungi la epuizare.
Fii consecvent
Unul dintre cele mai importante aspecte care trebuie avute în vedere pentru a reuși să-ți îmbunătățești modul în care alergi este consecvența, doarece te ajută să eviți accidentările și să-ți mărești rezistența. Dacă ești alergător amator, recomandat este să ieși de cel puțin patru ori pe săptămână și să faci alergări mai scurte, până reușești să-ți creezi o condiție fizică mai bună. Treptat, de la o săptămână la alta, mai adaugă timp sau distanță în plus alergărilor tale, pentru ca antrenamentele să dea roade.
Nu sări peste exercițiile de încălzire
Pentru ca antrenamentele tale să fie eficiente este necesar să începi cu încălzirea și să faci exercițiile potrivite tipului tău de antrenament, ca de exemplu, genuflexiuni și exerciții de încălzire musculară. De asemenea, trebuie să ai foarte mare grijă la alimentație și la hidratare, pentru că doar în acest fel corpul va fi pregătit pentru alergare. La final, după fiecare antrenament, fă o sesiune de stretching pentru a-ți detensiona mușchii și a te relaxa.
Nu forța
Este foarte important să înveți să-ți cunoști limitele propriului organism. Atunci când simți că ești epuizat în timpul unui antrenament, este recomandat să începi să scazi din intensitatea acestuia și să îl finalizezi. Performanța înseamnă antrenamente conștiente și odihnă. Dacă faci constant antrenamente lungi și extenuante, riști ca acestea să aibă un efect negativ asupra organismului tău și mai ales ales asupra mușchiilor inimii. Alege exercițiile potrivite pentru condiția ta fizică și antrenează-te cu măsură.
Ai grijă la pași
O altă modalitate prin care îți poți îmbunătății stilul în care alergi este atenția la pași. Este important să faci pași potriviți, raportat la înălțimea și greutatea pe care le ai, pentru a micșora riscul de afectare a ritmului. Dacă faci pașii prea mari, de fapt, pui piciorul în fața centrului tău de greutate și îți îngreunezi antrenamentul. Picioarele trebuie să aterizeze sub șolduri, pentru ca alergarea ta să fie corectă și eficientă.