Interviu Fundația Regală Margareta a României

Împreună dăruim #energiepentrubine

Interviu Fundația Regală Margareta a României

Împreună le răspundem cu suflet vârstnicilor din România! – mesajul Fundației Regale Margareta a României – cauză socială susținută la Maratonul Virtual 20.20

  1. Cum vi se pare ideea de a organiza un maraton online? Dar faptul că un eveniment sporitv își asumă o misiune socială și susține partenerii din mediul ONG?

Felicităm ideea de a organiza ediția de anul acesta a Maratonului Olteniei în format virtual, în condiții de siguranță în contextul actual. CEZ România continuă astfel tradiția, oferă participanților șansa de a se reconecta la activitățile sportive și răspunde comunității dăruind #energiepentrubine.

Apreciem inițiativa și eforturile depuse an de an de către organizator în vederea generării de fapte bune și promovării unui stil de viață sănătos prin practicarea activităților sportive. CEZ România este un actor preocupat și implicat în comunitate.

Ne bucură prezența în cadrul evenimentului de anul acesta, mulțumim organizatorului și participanților!

  1. Care este legătura pe care o aveți cu comunitatea vâlceană?

Sprijinim seniorii din comunitatea vâlceană, din regiunea Oltenia și din întreaga țară prin intermediul liniei telefonice gratuite Telefonul Vârstnicului puse la dispoziția persoanelor vârstnice de luni până vineri, între orele 08.00 – 20.00 și sâmbăta între 08:00 – 16:00.

Telefonul Vârstnicului a fost lansat ca soluție la problema îmbătrânirii populației vizând creșterea calității vieții persoanelor de peste 65 de ani. În contextul crizei determinate de pandemie, Fundația a decis deschiderea, în cadrul proiectului, de noi servicii de sprijin pentru persoanele vârstnice: consiliere psihologică și facilitarea cumpărăturilor livrate la domiciliu. În perioada stării de urgență Telefonul Vârstnicului a înregistrat zilnic, de cinci ori mai mulți apelanți noi și un număr dublu de interacțiuni, comparativ cu perioada anterioară.

Telefonul Vârstnicului le este alături seniorilor afectați de izolare fizică sau emoțională, care se confruntă cu stări de anxietate sau depresie, care au nevoie de informații, îndrumare, sprijin practic sau material.

  1. În ce măsură sunteți familiarizați cu impactul evenimentului Maratonul Olteniei la nivel local? Ce părere aveți despre toate inițiativele și realizările pe plan local de până acum (cauzele sociale din anii anteriori)?

Știm că Maratonul Olteniei a ajuns anul acesta la a 8-a ediție și înțelegem astfel faptul că este un eveniment de tradiție. De la o ediție la alta, competiția a evoluat, numărul concurenților a crescut și implicarea în comunitatea locală a sporit. CEZ România a sprijinit comunitatea locală prin sume importante donate cauzelor sociale, iar comunitatea a răspuns pozitiv prin extinderea numărului de participanți și susținători.

  1. În ce se va materializa donația/sprijinul de la Maratonului Virtual 20.20 & CEZ România și cine vor fi beneficiarii direcți (ce presupune proiectul, cine sunt beneficiarii, care este impactul în comunitate/ care sunt schimbările în bine etc.)?

Proiectul social Telefonul Vârstnicului este prima linie telefonică gratuită și confidențială, accesibilă la nivel național, dedicată persoanelor vârstnice. De la lansare, s-au înregistrat peste 40.000 de interacțiuni telefonice și peste 8.000 de vârstnici au fost beneficiari unici ai serviciilor de informare, socializare sau alinare a singurătății.

Consilierii sociali răspund cu suflet și oferă informații și îndrumare, iar persoanele vârstnice pot apela pentru: informații actualizate despre serviciile sociale active în comunități, consiliere psihologică, sprijin practic sau emoțional, alinarea singurătății, sprijin material.

Fondurile obținute în urma participării la Maratonului Olteniei 2020 vor asigura furnizarea următoarelor servicii pentru seniorii din comunitate:

– consiliere socială acordată persoanelor vârstnice care apelează linia telefonică, prin furnizarea de informații utile specifice și îndrumarea celor care au nevoie de diferite tipuri de asistență;

– susținere emoțională și alinarea singurătății pentru persoanele în vârstă care înfruntă izolarea fizică sau emoțională, prin diverse servicii și acțiuni (consiliere psihologică, reapelare săptămânală, sesiuni Teleclubul Seniorilor).

Avem o dragoste de dat pentru cei care ne-au construit viitorul!

  1. Care este relația pe care o aveți cu platforma de fundraising Galantom.ro și cum vă gândiți să-i încurajați pe sporitvi să fie activi pe pagina dedicată proiectului Telefonul Vârstnicului?

Pe cei de la Galantom.ro îi considerăm, în primul rând, prieteni, pentru că suntem împreună deja de 5 ani. Galantom.ro ne-a ajutat să facem cunoscute proiectele noastre intergeneraționale în rândul oamenilor inimoși, generoși și altruiști, într-un cuvânt, al galantomilor care s-au alăturat misiunii Fundației de a face bine pentru copii, tineri și vârstnici.

Sunt peste 3,7 milioane de vârstnici în România, iar mulți dintre ei trăiesc singuri, afectați de singurătate, imobilitate fizică, boli cronice sau lipsuri materiale. Serviciul social Telefonul Vârstnicului răspunde nevoilor vârstnicilor din România, fie de informare, consiliere, sprijin practic sau emoțional. Cei mai norocoși dintre cei ajunși la vârsta senectuții se bucură de timpul și de ghidușiile nepoților. Cei mai mulți dintre beneficiarii noștri, însă, nu mai au pe nimeni care să-i ajute și să le fie alături.

Îi îndemnăm și îi încurajăm pe sportivii care se înscriu la Maratonul Virtual 20.20, să devină, pentru o scurtă perioadă, „copiii sau nepoții” acestora și ambasadorii cauzei Telefonul Vârstnicului. Împreună putem să le alinăm singurătatea!

  1. Cum ați descrie colaborările între mediul privat – ONG – public dedicate acestor tipuri de evenimente? Ca de exemplu, parteneriatul dintre CEZ România, Ministerul Tineretului și Sportului, reprezentanții cauzelor sociale.

Este deja o tradiție colaborarea dintre mediul privat și ONG-uri și pentru acest tip de evenimente. Multe companii aleg să se implice și să susțină cauze sociale care contează pentru ele, proiecte în care își regăsesc propriile valori. Această inițiativă este una de lăudat și de urmat.

Felicităm CEZ România pentru această inițiativă, mulțumim pentru includerea cauzei noastre sociale în rândul celor pe care le susține. De asemenea, apreciem implicarea în eveniment a Ministerului Tineretului și Sportului, în calitate de partener.

Colaborările între mediul privat, ONG-uri și partenerii instituționali sporesc impactul ajutorului în comunitate și facilitează îndeplinirea misiunilor sociale într-un mod sustenabil. O bună colaborare și un parteneriat de durată ne ajută să reușim în misiunea noastră de a face o lume mai bună.

  1. Cum ar suna un mesaj adresat participanților de la Maratonul Virtual 20.20? De ce este important ca aceștia să vă susțină?

Peste 3,7 milioane de persoane din populația totală a României este reprezentată de persoane cu vârsta de peste 65 ani. Pe lângă problemele financiare și cele medicale, persoanele vârstnice întâmpină două mari probleme: singurătatea și accesul limitat la informație.

În contextul pandemiei, izolarea socială a accentuat singurătatea, lipsurile curente au crescut și au apărut noi nevoi în rândul vârstnicilor. Serviciile sociale de sprijin oferite de Telefonul Vârstnicului sunt foarte importante în contextul actual.

Le mulțumim tuturor celor care se înscriu la acest eveniment inedit, un maraton virtual, și care, prin participarea lor susțin cauzele sociale care contează pentru ei. Chiar și în acestă perioadă complicată, oamenii de bine reușesc, găsesc metode, să vină laolaltă. Implicarea în aceste cauze, toate la fel de sensibile și de importante, ne face pe toți mai puternici, mai uniți. 

Vă invităm să susțineți cauza Telefonul Vârstnicului și să ne ajutați să fim mai aproape de seniorii care nu mai au pe nimeni și pentru care un cald „Alo!” auzit la celălalt capăt al firului le poate însenina ziua.

Împreună le răspundem cu suflet vârstnicilor din România!

Interviu Fundația Alex Tache

Împreună dăruim #energiepentrubine

Interviu Fundația Alex Tache

Dacă tot ne întrecem, hai s-o facem în fapte bune!, mesajul Fundației Alex Tache – cauză socială susținută la Maratonul Virtual 20.20

  1. Cum vi se pare ideea de a organiza un maraton online? Dar faptul că un eveniment sporitv își asumă o misiune socială și susține partenerii din mediul ONG?

Ideea de a organiza un maraton online este inedită. Oferă participanților flexibilitatea de a alege când și cum își vor desfășura activitatea sportivă. Mai presus de tot, formatul pune în prim plan siguranța și sănătatea oamenilor, iar în contextul pandemiei cred că un maraton online este cea mai bună opțiune pentru desfășurarea concursului devenit tradiție la Râmnicu Vâlcea. Oamenilor le plac provocările, iar proiectele sociale pot fi asemănate cu o provocare, una de a face fapte bune.

  1. Care este legătura pe care o aveți cu comunitatea vâlceană?

Comunitatea vâlceană este implicată în Proiectul NEST de la început. Vâlcenii ne susțin în toate activitățile și donează pentru scopul pe care ni l-am propus. La rândul nostru ne place să îi menținem informați și să îi antrenăm în evenimentele originale organizate de noi. „Povestea brazilor cu dar” este unul dintre evenimentele la care comunitatea oamenilor de afaceri și nu numai a răspuns pozitiv invitației noastre. Ne place ideea de a ajuta oamenii doritori de fapte bune să ajungă la beneficiarii importanți pentru ei, așa cum am făcut de Crăciun când am transmis scrisorile copiilor dintr-un centru de plasament unor oameni cu suflet și am jucat rolul lui Moș Crăciun.

  1. În ce măsură sunteți familiarizați cu impactul evenimentului Maratonul Olteniei la nivel local? Ce părere aveți despre toate inițiativele și realizările pe plan local de până acum (cauzele sociale din anii anteriori)?

Am urmărit cu atenție cauzele sociale alese anual ca beneficiare ale Maratonului Olteniei și am remarcat dublele beneficii oferite. În primul rând, evenimentul încurajează participanții  să facă mișcare pentru propria sănătate și apoi le oferă posibilitatea de a se implica în sprijinirea unor nevoi stringente ale societății. Implicarea unui gigant al energiei în astfel de evenimente dă greutate lucrurilor și atrage atenția în cele două direcții propuse: sport și sanătate, alături de responsabilitate socială.

  1. În ce se va materializa donația/sprijinul de la Maratonului Virtual 20.20 & CEZ România și cine vor fi beneficiarii direcți (ce presupune proiectul, cine sunt beneficiarii, care este impactul în comunitate/ care sunt schimbările în bine etc.)?

Casa de tip familial NEST va fi  un sanctuar pentru 12 copii preluați din centre de plasament, din locuri unde copiii nu beneficiază de șansele unei dezvoltări normale și suferă traume adânci. Prin sprijinul oferit de CEZ România proiectului NEST vom putea acoperi cheltuieli legate de finisajele casei (placări, vopisitorie, dotare). Finanțarea va grăbi mutarea copiilor în casă, ne va permite să îi educăm și să le oferim dragostea de care au atâta nevoie.

  1. Care este relația pe care o aveți cu platforma de fundraising Galantom.ro și cum vă gândiți să-i încurajați pe sporitvi să fie activi pe pagina dedicată proiectului?

Fundația Alex Tache avea deja un cont creat pe Galantom.ro, iar urmăritorii aveau posibilitatea să își doneze sumele strânse cu ocazia zilei de naștere către proiectul nostru. Vom încuraja în continuare oamenii prin exemplul personal să se înscrie și să #alerge #pedaleze #doneze pentru una dintre cauzele #MO 20.20. La sfârșitul zilei rămâi sănătos pentru că faci sport și conștiința îți este împăcată pentru că a făcut o faptă bună.

  1. Cum ați descrie colaborările între mediul privat – ONG – public dedicate acestor tipuri de evenimente? Ca de exemplu, parteneriatul dintre CEZ România, Ministerul Tineretului și Sportului, reprezentanții cauzelor sociale.

Suntem plăcut surprinși de interesul Ministerului Tineretului și Sportului în evenimente de acest tip pentru că găsim destul de rară implicarea statului în proiecte care promovează mișcarea și/sau cauzele sociale în parteneriat cu mediul privat/ONG. Oricum este de bun augur colaborarea și sperăm ca MTS să se implice mai mult, inclusiv în cunoașterea cauzelor sociale sau antrenarea angajaților în acțiuni de voluntariat.

  1. Cum ar suna un mesaj adresat participanților de la Maratonul Virtual 20.20? De ce este important ca aceștia să vă susțină?

Credem că toate cauzele sociale sunt la fel de importante și obțin un impact pozitiv în comunitate. Toată lumea trebuie să aibă în vedere în primul rând beneficiile sportului în viața omului, iar dacă prin sport facem și o faptă bună atunci mulțumim și trupul și sufletul.

Mesajul nostru este: Dacă tot ne întrecem, hai s-o facem în fapte bune!

Interviu Vatra cu Idei

Împreună dăruim #energiepentrubine

Interviu Vatra cu Idei

Și VOI și NOI pentru SĂNĂTATE și COMUNITATE, mesajul Asociației Vatra cu Idei – cauză socială susținută la Maratonul Virtual 20.20

  1. Cum vi se pare ideea de a organiza un maraton online? Dar faptul că un eveniment sporitv își asumă o misiune socială și susține partenerii din mediul ONG?

Un maraton online reprezintă o provocare și sunt de părere că dacă ai o idee în care crezi – orice e posibil. Este cunoscut faptul că sportivii sunt îndrăzneți de felul lor, curajoși, că se încurajează unii pe alții și se mobilizează pentru pasiunea lor comună și mă bucur că acest lucru este realizabil și atunci când discutăm despre susținerea unor cauze sociale. Istoria consemnează des astfel de fapte și evenimente pentru comunități sau proiecte.

  1. Care este legătura pe care o aveți cu comunitatea vâlceană?

Asociația Vatra cu Idei face parte din comunitatea rurală a județului Vâlcea și și-a asumat misiunea de a o sprijini, de a o ajuta săse dezvolte, de a aduce o schimbare în viețile tinerilor de la țară, prin derularea unor proiecte cu caracter educațional şi social, promovând principiile economiei și responsabilității sociale. Voluntarii noștri fac parte din acei oameni tineri care sunt implicați și în alte proiecte din Râmnicu Vâlcea, cărora voluntariatul le-a adus o mulțime de oportunități de învățare. Ei cunosc atât viața de la țară, cât și pe cea de la oraș, și înțeleg mai bine nevoile comunității.

  1. În ce măsură sunteți familiarizați cu impactul evenimentului Maratonul Olteniei la nivel local? Ce părere aveți despre toate inițiativele și realizările pe plan local de până acum (cauzele sociale din anii anteriori)?

În anul 2017, Vatra cu Idei a fost invitată să participe la Maratonul Olteniei, în zona de sosire, cu o mini Alee Terapeutică în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea, locul de pornire/sosire al sportivilor. Am trăit atmosfera competiției, bucuria participării, ne-am bucurat pentru susținerea cauzelor sociale din acel ab și am fost martorii unui eveniment frumos.

  1. În ce se va materializa donația/sprijinul de la Maratonului Virtual 20.20 & CEZ România și cine vor fi beneficiarii direcți (ce presupune proiectul, cine sunt beneficiarii, care este impactul în comunitate/ care sunt schimbările în bine etc.)?

Criza sanitară prin care trece omenirea, inclusiv România, a determinat o reconsiderare a spațiului de învățare, recomandările promovând spațiile deschise, preferabil în natură. Prin proiectul pe care îl propunem – „Pădurea care vindecă” ne dorim să amenajăm un spațiu acoperit în pădure (poate fi o șură/foișor/ cort/ spațiu non-formal) pentru desfășurarea  unor activități de învățare precum ”grădinița din pădure”, ateliere de educație silvică, pentru dezvoltarea unei noi atitudini față de pădure, mediu și sănătate, dar și pentru găzduirea unor evenimente cu caracter tradițional („Șezătoare în Vatra lui Bălcescu”, „Hora Iilor”) sau de promovare a zonei Văii Topologului („Aventuri culinare”).

Principalii beneficiari vor fi copiii din grădinițele și școlile gimnaziale pentru cazuri sociale și copii cu autism din comunele Nicolae Bălcescu, Milcoiu, Galicea, Pietrari, Frâncești și Râmnicu Vâlcea care vor putea avea acces la o terapie mai puțin cunoscută și folosită la noi în țară – terapia silvică, „îmbăiere în pădure”, cu mari beneficii pentru sănătate.

Proiectul îi va ajuta pe copii să fie curajoși, independenți, le va dezvolta încrederea în sine și creativitatea, dar în mod cert va contribui la creșterea dorinței de a petrece mai mult timp în natură, de a cunoaște mai bine ce reprezintă pădurea pentru oameni și cum o pot proteja. Soluția ocrotirii pădurii este să păstram legătura cu ea, iar una dintre cele mai bune căi de a face acest lucru este să le amintim celor mari și celor mici că sănătatea noastră și a comunităților depind de pădure. Iubim natura, însă trebuie să avem și grijă de ea.

  1. Care este relația pe care o aveți cu platforma de fundraising Galantom.ro și cum vă gândiți să-i încurajați pe sporitvi să fie activi pe pagina dedicată proiectului?

Despre Platforma Galantom.ro aveam să aflăm în 2019, prin intermediul Fundației Comunitare Vâlcea, care a finanțat proiectul nostru „Aventuri culinare în Vatra lui Bălcescu”. Cât despre conectarea cu sportivii, sperăm să construim o relație frumoasă cu aceștia prin lansarea invitației de a vizita Vatra cu idei (aflată la 20 de km de Râmnicu Vâlcea), un posibil loc de desfășurare a unor evenimente sportive în pădure, în viitor.

  1. Cum ați descrie colaborările între mediul privat – ONG – public dedicate acestor tipuri de evenimente? Ca de exemplu, parteneriatul dintre CEZ România, Ministerul Tineretului și Sportului, reprezentanții cauzelor sociale.

Este o relație benefică pentru comunitate. Parteneriatele de acest tip încurajează societatea civilă să fie activă, o ajută în derularea de proiecte de mai mare anvergură, o face mai vizibilă. Parteneriatele de acest gen sunt în aceeași măsură benefice pentru toți cei implicați, cu precădere, în ceea ce privește recunoașterea eforturilor de responsabilitate socială.

  1. Cum ar suna un mesaj adresat participanților la Maratonul Virtual 20.20? De ce este important ca aceștia să vă susțină?

Și VOI și NOI pentru SĂNĂTATE și COMUNITATE!